“Ik krijg het er warm van …….”

 

Een bijzondere titel, als je iets over jezelf op je eigen website wilt zetten. Maar ik ontkom er niet aan, want het is zo. Ergens halverwege 2017 kwamen mijn vrouw (heeft een eigen uitvaartbedrijf) en ik op het idee om voorafgaande, tijdens en na een uitvaart iets speciaals te doen. Met de bedoeling om op een bijzondere manier een mooie herinnering te creëren voor zowel de directe nabestaanden als de overige belangstellenden.

 

Het is duidelijk: de uitvaartbranche moderniseert en nieuwe producten en diensten worden toegepast rondom een uitvaart. We drijven langzaam maar zeker steeds verder weg van de traditionele wijze waarop uitvaarten worden georganiseerd. Uiteenlopend van het maken van muziek, het fotograferen van het afscheid, het uitzoeken van speciale locaties voor een condoleance en het toepassen van creatieve rituelen. En ook het gebruik van andere materialen.

 

Ik ging dus voor HOUT. En dat doe je dan met PASSIE. Dus de naam was snel gevonden: Houmetpassie.nl.

(Berken-) hout is populair, het heeft een warme uitstraling en je kunt er zeer creatief mee aan de slag. En niet te vergeten: het milieu aspect van duurzaamheid door (FSC-) hout te gebruiken.

 

We vonden een creatieve producent die direct enthousiast werd om samen met ons voor de uitvaartbranche bijzondere producten te ontwikkelen. Na een eerste brainstorm ronde werden de eerste prototypes gemaakt. En in het 4e kwartaal 2017 was het zover: Houtmetpassie.nl!

 

Maar waar krijg ik het dan zo “warm” van? Welnu, tijdens de door ons zelf georganiseerde uitvaarten gebruiken wij houtproducten en kijk ik vooral naar de reacties van nabestaanden en belangstellenden.

 

We maken gepersonaliseerde hartjes en geven deze mee aan de belangstellenden na afloop van de uitvaart / condoleance: “dit hartje doe ik NOOIT meer weg” en “mooier dan een bedankkaartje” zijn veel gehoorde (warme) reacties.

 

Tijdens de periode rondom het overlijden zetten we (thuis of in het rouwcentrum) een herinneringsboom op een tafel, met een stapel blanco hartjes en stiften. Met de vraag of men een herinnering op het hartje wil schrijven en het hartje in de boom te hangen. Een mooi spectrum van allerlei herinneringen ontstaat gedurende deze dagen.

 

Ook maken we tijdens een condoleance gebruik van enkele houten frames (met een prachtige achtergrondfoto). En een hoeveelheid hartjes. En kleurpotloden / stiften. Kinderen kleuren de hartjes op eigen wijze in en doen de hartjes in het frame. Volwassenen volgen en schrijven mee. Een mooi kleurrijk beeld ontstaat vervolgens. De beschreven hartjes overhandigen we in een houten herinneringskistje aan de familie.

Kunt u zich voorstellen dat ik het warm krijg als ik een kind naar huis zie gaan, het herinneringskistje vol met hartjes in zijn/haar armen vast omklemmend? Ter nagedachtenis van zijn/haar overleden moeder of vader.

 

Kunt u zich voorstellen dat ik het warm krijg als we enkele weken na de uitvaart van “opa” op bezoek gaan bij oma, die alleen is achtergebleven en we een kleine herinneringsboom op haar dressoir zetten, volgehangen met de hartjes en ze dan zegt: “die boom doe ik nooit meer weg”?

 

Kunt u zich voorstellen dat het een mooi ritueel is, als alle belangstellenden de beschreven hartjes plakken op de kist?

 

Ik kan me voorstellen…….. dat ook u het warm krijgt als u al deze toepassingen zo leest. En dat er nog zoveel andere mogelijkheden zijn. Om het warm van te krijgen.

 

U begrijpt nu ongetwijfeld waarom we met passie met hout zijn begonnen. Voor een speciale herinnering. Op een speciale manier. En dat willen we graag met iedereen delen.